October 14, 2021

Examination on Five Point Program of Service - Patriotism

EXAMINATION ON FIVE POINT PROGRAM OF SERVICE
Over the next several pages, there are questions and answers as well as projects necessary to attain each of the five stars, and ultimately the Five Point Program of Service.

The projects can be completed by a group of squadron members, or an individual.

Patriotism
1. Is it correct to sing the national anthem while saluting the flag? Explain.
Answer - No, it should not be done, since this would be awkward, unnatural
and inappropriate.

2. When was your state first represented by a star on the national flag?
Answer - Check the date of your state’s admission.

3. Name the original states represented by the stripes of the flag.
Answer - Connecticut, Georgia, Rhode Island, South Carolina, Virginia, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina and Pennsylvania.

4. What is our national anthem? By whom was it written? Under what conditions?
Answer - “Star-Spangled Banner.” Francis Scott Key. During bombardment of Fort McHenry.

5. What naval commander first flew the Stars and Stripes? When and over what ship?
Answer - John Paul Jones in 1777 over the sloop “Ranger.”

6. What is the proper salute to the flag by a man or boy in civilian clothes? By a woman or girl?
Answer - Man or boy removes hat, places over heart; or if not wearing hat, places right hand over heart. Woman or girl places right hand over heart.

7. When should the flag be displayed?
Answer – The flag should be displayed every day. But it is important that the flag be displayed on all historic and special occasions such as Memorial Day, Flag Day, July 4th and Veterans Day.

8. What date do we observe as the anniversary of the flag? When and by whom was this anniversary proclaimed?
Answer - June 14, President Woodrow Wilson, 1915.

9. Quote the Pledge of Allegiance to the flag. What does it mean to you?
Answer - I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

10. Demonstrate the correct method of folding the flag of the United States.
Answer -
1. With one person holding each end of the flag, taking care to hold the flag taut, fold the lower striped section of the flag over the blue field.
2. The folded edge is then folded over to meet the open edge.
3. A triangular fold is then started by bringing the striped corner of the folded edge to the open edge.
4. The outer point is then turned inward parallel with the open edge to form a second triangle.
5. The triangular folding is continued until the entire length of the flag is folded in this manner.
6. When the flag is completely folded, only the blue field should be visible and it should be folded in the triangular shape of a cocked hat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© Copyright 2022, The American Legion
Website Design & Hosting by The John Webster Company
facebook